0 items - 0,00 € 0

  info@abakos.si    Ure     01 7096 300

0 items - 0,00 € 0

Digitalni tisk

Domov / Digitalni tisk

digitalni tisk

Z digitalnim tiskom od ideje do tiskovine v enem dnevu.

KONICA MINOLTA DIGITAL bizhub PRESS C1085/C1100, Hitrost tiska se na novem stroju ne spreminja z debelino papirja, tiskamo lahko od 55 do 350g. Velika prednost digitalnega tiska pred klasičnim je cenejše tiskanje manjših naklad, 1, 10, 50 pa vse tja do 2000 in več kosov. Sodobna tehnologija nam omogoča enako kvalitetno, vendar izjemno hitro tiskanje. Če za klasični tisk potrebujemo dva ali več dni, da natisnemo tiskovine, vam z digitalnim tiskom to lahko naredimo v bistveno krajšem času. Hitrost digitanega tiska je cca 4.500 barvnih strani A4 na uro.

Digitalni tisk uporabljamo za tiskanje prospektov, katalogov, letakov, cenikov, vabil, razglednic, zloženk, vizitk, papirnih etiket različnih oblik in drugih tiskovin. Dodelava tiskovin je enaka kot pri klasičnem offset tisku.

Seveda lahko tudi sami pripravite in oblikujete svoj izdelek za tisk in nam ga posedujete po elektronski pošti ali na ftp strežnik, upoštevati pa morate nekaj zlatih pravil, da bo rezultat tiska pravilen. Potrebno je imeti program, ki omogoča izvoz v pdf press. V studiu za pripravo tiska uporabljamo: Corel Draw, Adobe Ilustrator, Adobe Indesign, QuarkXpress, Freehand, Photoshop, …

Priprava zloženke: Ko izberete format, recimo, da bo to zloženka na A4 listu (297 x 210 mm) in zgibana na tretjine, morate upoštevati način zgibanja, saj morda mora biti notranji list za 1-3 mm, krajši od ostalih dveh. Izbor barvnega prostora v grafičnem programu mora biti CMYK, in ne RGB. Slike, ki so fotografirane v RGB, RAW ali drugih formatih moramo obdelati in spremeniti v CMYK, kakovost slike naj bo 300 dpi. Barvni profil v programu za obdelavo slik po navadi nastavimo na Europe General Purpose, ICC za CMYK pa je ISO_V2_Coated (ECI). Če želimo, da bo zloženka dobro stiskana in pravilno porezana moramo slike in elemente, ki segajo do roba papirja risati 3 mm čez format. Tej nastavitvi pravimo dodatek za porezavo (v programu nastavimo Bleed limit 3 mm). Seveda pa ni dobro tekste postaviti čisto na rob, saj moramo vedeti, da so pri tisku določena odstopanja in bi bili elementi, ki so čisto na robu formata lahko porezani.

Priprava datoteke za tisk: PDF PRESS (Portable Document Format) je najpogosteje uporabljen format, za pošiljanje datotek v tisk. Ko je datoteka pripravljena, jo izvozimo v pdf press datoteko. Pri izbiri nastavitev vklopite Crop marks – s tem označite velikost formata, Bledd limit 3 mm – dodatek za porezavo čez format.

NAČINI ZGIBANJA ZLOŽENK

način zgibanja zloženk-zgibank

zgibanje_tiskovin-folding

ZGIBANJE TISKOVIN

MORGANA Docufold pro je avtomatiziran zgibalni stroj z dvema žepoma, ki se na želeni format nastavita samodejno. Potrebno je vložiti papir v zgibalni stroj, določiti želeno vrsto zgibanja, počakati nekaj sekund in s pritiskom na gumb se zgibanje začne.
Stroj ima zračno podajanje papirja, opremljen je s števcem, vmesnim števcem in modulom za perforacijo, vzdolžno rezanje in žlebenje papirja.

Formati papirja za digitalni tisk:formati papirja

 • (210 x 100), letak, vabilo
 • A5 (148 x 210 mm)
 • A4 (210 x 297 mm)
 • A3 (297 x 420 mm)
 • SRA3 (320 x 450 mm)
 • razni formati znotraj tiskovne pole (330 x 487 mm)
 • max. standardna pola (330 x 487 mm)
 • z laserskim produkcijskim tiskalnikom na pole lahko
  tiskamo največ do formata (330 x 1200 mm)

Teža oz. gramatura papirja za digitalni tisk:

 • Gardamat (Hello ali Core silk) premazni mat ali sijajni papir na zalogi (Coated):
  90 g, 100 g, 115 g, 120 g, 130 g, 150 g, 170 g, 200 g, 250 g, 300 g in 350 g
 • nepremazni – brezlesni papir na zalogi (Uncoated): 80 g, 90 g, 100 g, 120 g
 • Fedrigoni in ostali razni umetniški papirji različnih gramatur po dogovoru


zgibanje, šivanje in razrez katalogaDodelava:

Tiskovna pola je končana, sledi pa lahko zasek, razrez, zgibanje, šivanje, broširanje, perforiranje, žlebljenje, plastifikacija, UV tisk, zlatotisk, slepi tisk, globoki tisk, lepljenje, numeracija.

IZDELAVA BROŠURE – šivano z žico ali z omega sponkami

 

 

Personalizirane ali variabilne tiskovine
Vabila, kuverte, dopisi, letaki ali druge tiskovine so lahko opremljene z nazivom vašega partnerja ali variabilno vsebino iz posredovane (.xls) baze.